Website B2B

Business 2 Business Website

Een webapplicatie laten maken of doe je het zelf?

Een enthousiaste ICT’er of medewerker met wat kennis van coderen zullen staan te trappelen als jij voor de organisatie een webapplicatie wilt laten ontwikkelen. Het is natuurlijk heel verleidelijk om dat in house te laten ontwikkelen, want het is goedkoper en je hebt meer controle over de ontwikkeling van de webapplicatie. Toch is het verstandiger om een webapplicatie laten maken door een specialist. Waarom? Dat leggen wij je uit in dit blog.

Een duidelijk plan van aanpak

Voor het ontwikkelen van een goede en werkende webapplicatie heb je een duidelijk plan van aanpak nodig. Vaak zijn de wensen en eisen enorm groot, maar het is niet realistisch om deze eisen en wensen binnen een paar weken te realiseren. Een externe ontwikkelaar van een webapplicatie zal hier transparant in zijn. Natuurlijk wordt er aandachtig naar de wensen en de eisen van de klant geluisterd, maar er wordt ook een goede indicatie gegeven over wat wel en niet mogelijk is en op welk termijn iets gerealiseerd kan worden.

Webapplicatie laten maken, beginnen vanaf scratch 

Een webapplicatie laten maken terwijl er geen kennis is van bestaande webapplicaties of mogelijkheden kan voor problemen zorgen. Allereerst moeten bepaalde functies goed worden doorgetest terwijl je feitelijk bezig bent om het wiel opnieuw uit te vinden. Waarom zou je bestaande oplossingen niet gebruiken in jouw webapplicatie? Een externe ontwikkelaar weet precies welke mogelijkheden en best practices er zijn en zal deze ook gebruiken om jouw webapplicatie efficiënt in te richten. 

Agile werken

Wat een goede methode is om tot een mooi resultaat te komen is agile werken. Dat inhoudt dat een applicatie stap voor stap wordt ontwikkeld. In tweewekelijkse sprints werken developers aan de functionaliteit van de webapp en worden functies gebouwd, getest en opgeleverd. Pas op het moment dat een functie naar wens is wordt de volgende functionaliteit in de volgende sprint periode ontwikkeld. Zo blijft de focus aanwezig en kun je vrij efficiënt en relatief snel een webapplicatie laten maken.

Webapplicatie laten maken, houdt de controle!

Hierboven beschreven we al even dat het idee van het in house ontwikkelen van een webapplicatie ook meer controle verschaft, maar feitelijk heb je precies dezelfde controle als je een externe partij inschakelt. Een groot pluspunt van een webapplicatie laten maken door een specialist is dat de specialist dedicated op het project zit. Terwijl een medewerker die in house een webapplicatie kan ontwikkelen een groter takenpakket heeft en ook beoogde deadlines niet kan halen vanwege de werkdruk. 

Goedkoper

Het klinkt misschien vreemd, maar een webapplicatie laten maken door specialist is uiteindelijk veel goedkoper dan het zelf intern te laten ontwikkelen. Een snelle oplevering van een goed werkende webapplicatie levert binnen een mum van tijd veel meer op dan een webapplicatie die minder goed werkt en waar nog heel veel aan gewerkt moet worden. Terwijl je waarschijnlijk ook niet over de functies kan beschikken die je wel graag zou willen hebben. Nog een goede reden om het dus over te laten aan een specialist die van aanpakken weet. Hij weet waarschijnlijk ook precies welke API koppelingen er voor jouw gewenste webapplicatie nodig zijn.