Website B2B

Business 2 Business Website

Koolstof kopen

Koolstof kopen kan tegenwoordig online. Wanneer je de stokken van je vlieger wilt vervangen of een nieuw paar ski’s nodig hebt, is het handig om deze op internet te bestellen. Maar niet alleen alledaagse gebruiksvoorwerpen bestaan uit lichtgewicht carbonvezels, ook verscheidene industrieën hebben dit materiaal hoog staan.

Koolstofcomposieten

Wanneer koolstof, ontstaan uit door middel van pyrolyse verkoolde acrylvezels, tot een garen wordt geweven en vervolgens wordt gecombineerd met een kunsthars als epoxy, ontstaat een ultrasterke verbinding. Dit materiaal kent vele pré’s. Het is laag in gewicht maar hoog in sterkte en stijfheid, het is goed geleidend, het is hittebestending en het is gezegend met een lage expansie-coëfficiënt. Dat laatste wil zeggen dat het nagenoeg niet uitzet als het wordt verwarmd.

Allerlei vormen en weefpatronen

Weefgetouwen worden voorgeprogrammeerd op de gewenste vormen en patronen en weven vervolgens op hoge snelheid het perfecte koolstofweefsel. Daarbij kan van tevoren de dichtheid en de breedte ingesteld worden. Of het nu gaat om kousjes of bandjes die dienen ter bescherming van buisvormige materialen of eerder om een lap met een wat groter oppervlak; het is allemaal te realiseren. Weefpatronen als de platbinding, de keperbinding en de twillbinding hebben ieder hun eigenschappen. De platbinding is met zijn vierkante één-op-één-onder-steek erg sterk en bestand tegen vervormingen. De twillbinding is wat losser en daardoor soepeler te hanteren, maar het nadeel van dit weefpatroon is wel dat de kans op uitrafelen een stuk groter is. Designpatronen zoals visgraat en satijn zijn ook erg gewild, vanwege de patronen die vanwege het materiaal – diep zwart en aantrekkelijk glanzend – optimaal tot hun recht komen. Deze soorten worden gebruikt in luxe-artikelen zoals sieraden. De carbonlook is erg in op het moment.

Multi-axiaal koolstofweefsel

Er bestaat ook multi-axiaal koolstofweefsel. Hierbij worden meerdere lagen aan elkaar gehecht met steeds een andere asrichting – vandaar de naam – en ontstaat een heel sterke stof die nagenoeg niet rafelt, zelf niet als erin geknipt wordt. De hars vindt prima zijn weg door thermoplastische stiksels in de vezelstructuur, die vervorming en golving tegengaan,  wat deze composietsoort onverslaanbaar maakt.