Website B2B

Business 2 Business Website

Tips voor de aanschaf van een tweedehands machine

Machines zijn vaak duur, en een goede manier om dan de kosten te drukken is om te kijken wat er op de tweedehandsmarkt allemaal aangeboden wordt. Afhankelijk van wat je precies op het oog hebt, kan je met een beetje slim manoeuvreren vaak de machine bemachtigen die je nodig hebt voor een goede prijs. We hebben hier een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat je makkelijk kan vinden waar je naar zoekt, dus lees gauw verder!

Ik heb echt gespecialiseerde apparatuur nodig

Stel dat je in de metaalbewerking zit. Het kan zijn dat je dan echt gespecialiseerde apparatuur zoals een cnc draaibank of een cnc bedfreesmachine nodig hebt. Ook dit soort apparatuur kan je vaak gewoon tweedehands vinden. Als een bedrijf gaat upgraden of er mee stopt, dan moet de oude apparatuur natuurlijk ergens heen, en vaak proberen bedrijven nog alles uit de kast te halen waar het de oude apparatuur betreft. Daar kan je dan dus ook mooi je voordeel mee doen. Je hoeft voor gespecialiseerde apparatuur dus echt niet per se het allemaal direct van de fabrikant te kopen.

Neem een kijkje voordat je op de aankoop overgaat

Net als bij een huis bezichtigen is het vaak handig om eerst even vinger aan de pols te nemen en te kijken of je de machine even mag komen bekijken. Vaak staan er natuurlijk wel foto’s bij advertenties, maar die vertellen vaak niet het complete verhaal. De meeste mensen vinden het uiteraard ook gewoon fijn om goed zicht te hebben op een koop voordat ze de knoop doorhakken. Plus op die manier kan je eventueel nog dingen opmerken aan het apparaat, waardoor de prijs eventueel ook nog kan zakken.

Zorg dat je een methode hebt om het allemaal te vervoeren

Als je tweedehands koopt dan kan je er eigenlijk het beste van uit gaan dat je het apparaat zelf moet komen halen en ook zelf mag gaan vervoeren. Zeker als je voor grote apparatuur gaat is het belangrijk om van te voren al een goede oplossing hiervoor te bedenken zodat je straks niet met een enorm gevaarte alleen op straat staat. Afhankelijk van wat je gaat verplaatsen kan het het waard zijn om een sleepbedrijf hiervoor in te huren. Je wilt niet dat je voor een te goedkope oplossing kiest en het fout loopt, waardoor je in principe naar je nieuwe investering kan fluiten.

Vergelijk de prijzen goed

Het punt van iets tweedehands kopen is natuurlijk dat je er aan het einde van de dag beter van af bent. Je moet dus wel bekijken of dat aan het einde van de dag ook daadwerkelijk zo is. Dat betekent dat je dus ook eventuele sleepkosten moet meerekenen. Ook is het natuurlijk slim om meerdere aanbiedingen met elkaar te vergelijken, maar ook hier kunnen dingen zoals locatie en afstand een grote rol gaan spelen. Dit is natuurlijk geen probleem als je voor een apparaat kiest wat makkelijk in de auto past, maar dat zal niet voor iedereen het geval zijn.

Zorg voor een betrouwbare verkoper

Als je de tweedehandse markt op gaat moet je ook enigszins meet op je hoede zijn voor onbetrouwbare verkopers. Vaak hebben sites een reputatie systeem voor dergelijke verkopers, dus maak daar goed gebruik van.