Website B2B

Business 2 Business Website

Transitievergoeding: wat is het en hoe wordt het berekend?

 

Wanneer je wordt ontslagen of je contract niet wordt verlengd, heb je vaak nog recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is een wettelijk vastgestelde vergoeding die geldt als compensatie van het verliezen van je baan. Ook kan het bedrag helpen tijdens de overbruggingsperiode van je zoektocht naar een nieuwe functie. Voor de werkgever is het door de regeling betaalbaarder om mensen te ontslaan, vooral als zij al lange tijd in dienst zijn. Maar wanneer heb je er recht op, en hoe wordt het berekend? Meer daarover lees je hieronder!

Wanneer krijg ik een transitievergoeding?

Vanaf je eerste werkdag heb je in principe recht op een transitievergoeding bij ontslag, ook in je proeftijd. Wanneer een contract niet wordt verlegd of er ontslag plaatsvindt (zelfs na twee jaar ziekte) is de werkgever verplicht je deze te vergoeden, mits je voldoet aan een paar eisen. Hieronder vallen leeftijd minima -en maxima (je kan bijvoorbeeld geen aanspraak doen op transitievergoeding als je je pensioen ingaat of als je onder de 18 bent), maar ook de reden van ontslag. Bij ernstige verwijten, denk aan geweld of intimidatie, heeft de werknemer geen recht op de vergoeding. Ook gelden er andere regels wanneer het bedrijf failliet wordt verklaard. 

Hoe wordt de transitievergoeding berekend?

De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald door twee onderdelen. Deze zijn de hoogte van het maandsalaris en de duur van het dienstverband. Als eerste wordt er ⅓  van een maandsalaris per gewerkt dienstjaar genomen. Daar bovenop wordt het bruto salaris over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst gedeeld door het bruto maandsalaris en wordt deze vermenigvuldigd met ⅓ van het maandsalaris gedeeld door twaalf. De twee uitkomsten worden bij elkaar opgeteld. Ofwel berekenen van transitievergoeding:

 

Deel 1: ⅓ maandsalaris per dienstjaar (vanaf de 1e dag gerekend)

Deel 2: (salaris over resterende deel van de arbeidsovereenkomst / maandsalaris) x (⅓ maandsalaris / 12)

 

Deel 1 + deel 2 = de uiteindelijke transitievergoeding.

 

Gaat het je al duizelen? Ons ook! Gelukkig zijn er een hele boel handige websites met tools die het je een stuk makkelijker maken om je transitievergoeding te berekenen. Op deze staan tevens de voorwaarden om voor transitievergoeding in aanmerking te komen nog allemaal uitgeschreven. 

Conclusie

Voor het gemak nog even alles op een rijtje. De transitievergoeding is een regeling die onder de ontslagvergoeding valt. Hierop heb je als werknemer recht wanneer je contract niet wordt verlengd of als je ontslag krijgt. Deze is vastgesteld in de wet. De hoogte van de vergoeding hangt af van je maandsalaris en de duur van je arbeidsovereenkomst. Door middel van een formule van deze wordt je vergoeding bepaald.