Website B2B

Business 2 Business Website

Waarom je moet kiezen voor vurenhouten balken voor je bouwproject

Steeds meer mensen proberen zoveel mogelijk klusprojecten in en rondom het huis zelf te doen. Zeker de kleinere projecten, zoals bijvoorbeeld het bouwen van een schuurtje of prieeltje in de achtertuin, worden door veel mensen zelfstandig uitgevoerd. Toch komt er veel kijken bij het uitvoeren van zo'n project. Veel mensen zien het uitzoeken van de materialen als één van de meest ingewikkelde taken. Er is immers zoveel keuze bij de bouwmarkten, en veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Kies je een houtsoort bijvoorbeeld alleen maar op uitstraling of moet je ook letten op andere bijkomstigheden, zoals onderhoud en levensduur? In dit artikel lees je specifiek alles over de populaire vurenhouten balken. Niet alleen omdat dit één van de mooiste houtsoorten is, maar juist ook omdat dit hout nog zoveel andere voordelen heeft!

Geschaafd of niet geschaafd

Bij vurenhout zijn er vele mogelijkheden wat de houtsoort betreft. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor geschaafd hout of ongeschaafd hout. Over het algemeen kiezen de meeste thuisklussers voor geschaafd hout, omdat dit veel tijd en moeite scheelt. Geschaafd hout is namelijk al professioneel geschaafd, dit betekent dat het hout door een machine is gehaald en daardoor zijn ruwe buitenkant is verdwenen. Geschaafd hout is strak van de buitenkant en daardoor makkelijker in gebruik. Vurenhout is overigens niet alleen verkrijgbaar in balken, maar ook in planken. Makkelijk voor wanneer je bijvoorbeeld een dak moet timmeren.

Netto en bruto maten

Bij het leveren van hout wordt er gewerkt met een bruto en netto maatvoering. Dit heeft te maken met het verschil in de lengte van het hout wanneer het geschaafd is. De meeste bouwmarkten vermelden alle twee de maten bij de producten, dus het is belangrijk om goed op te letten! De netto maten zijn de afmetingen die het hout daadwerkelijk heeft wanneer jij het koopt.

Een lange levensduur

Van nature heeft vurenhout helaas niet de langste levensduur, maar gelukkig kun je dit tegenwoordig gemakkelijk verhogen. Met een goede behandeling van het hout, zorg je ervoor dat het hout waterafstotend, schimmelwerend en brandvertragend wordt. Dit komt natuurlijk de levensduur van het hout alleen maar ten goede. Met een sterke behandeling kun je de levensduur van vurenhout ophogen tot minimaal 20 jaar. Dit is niet alleen slim voor het hout zelf, maar ook voor je eigen gemoedsrust. Zo hoef je niet ieder jaar het hout te controleren, en kun je jouw houten schuurtje 20 jaar lang met veel plezier gebruiken. Let dus bij je zoektocht naar vurenhout vooral op bouwmarkten die behandeld vuurhout aanbieden in hun assortiment. Schroom ook vooral niet om online te zoeken!