Website B2B

Business 2 Business Website

Werken in de landbouwsector

Wanneer je in de landbouwsector werkt, werk je aan de productie van dieren en planten voor menselijk gebruik. Denk hierbij aan veeteelt, visteelt, tuinbouw, bosbouw en akkerbouw. De uiteindelijke producten worden door de mens geconsumeerd of gebruikt in het dagelijks leven. Wil je meer weten over dit onderwerp? In dit blog lees je over de landbouwsector en het werk dat daarbij komt kijken.

Technieken

In de landbouwsector werkt men met verschillende tactieken. Vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van trekdieren en werktuigen. In sommige gevallen wordt dat nu nog steeds gebruikt, maar meestal gebruiken boeren nu geautomatiseerde machines, zoals heftrucks, kippers en tractors. Wanneer je in de landbouwsector werkt kom je deze transportvoertuigen regelmatig tegen. Hoe komen boeren aan dit soort machines? Tegenwoordig staat er bijvoorbeeld vaak wel een tweedehands kipper te koop op het internet. De geautomatiseerde machines zijn te verkrijgen in heel veel verschillende soorten en maten. In Nederland (en veel andere landen) zijn dit soort machines niet meer te missen in de landbouwindustrie! Naast transportvoertuigen wordt er ook veel gebruik gemaakt van landbouwmachines voor grondbewerking, bemesting, gewasverzorging, oogst, melken en nog veel meer.

Veeteelt & visteelt

Veeteelt is een onderdeel van de landbouwsector waarbij de boer vee houdt om uiteindelijk dierlijke producten te verkrijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld melk, eieren en vlees. Daarnaast hoort het verkrijgen van bont en leer ook bij veeteelt. De meest voorkomende dieren die gefokt worden zijn koeien, kippen, schapen, geiten en varkens. Naast veeteelt is er ook visteelt, waarbij vissen worden gekweekt voor consumptie.

Tuinbouw & akkerbouw

Tuinbouw is het telen van tuinbouwproducten voor consumptie of andere commerciële doeleinden. Dat zijn tuinbouwproducten zoals groenten, fruit, paddenstoelen, bloemen, planten, etc. Wanneer je in de tuinbouw werkt word je een tuinder genoemd. In de akkerbouw doen tuinders hetzelfde werk, maar dan op grotere schaal. Daarbij zijn ook minder arbeiders nodig in verhouding tot het aantal gewassen en de hoeveelheid grond. Een voorbeeld van een product dat akkerbouwmatig wordt geteeld is de peen.

Verschil tussen arm & rijk

In ontwikkelde landen (zoals Nederland) levert de huidige landbouwsector een hoge opbrengst op terwijl er minder arbeiders werken dan bij minder ontwikkelde landen. Dat komt omdat er in Nederland veel wordt gewerkt met machines, in plaats van trekdieren en werktuigen. Ontwikkelingslanden hebben dit nog niet weten te bereiken door bijvoorbeeld het gebrek aan kennis, geld en technologie. Daarnaast hebben ontwikkelde landen meer kennis over zaken zoals genetische manipulatie, bestrijding van ongedierte en plantenveredeling. Die kennis komt heel erg van pas in de huidige landbouwindustrie.